|
Porovnání vztahu profesionálních a amatérských hráčů e-sportu ke sportu
Halberštát, Jiří ; Jarošík, Richard (vedoucí práce) ; Voráček, Josef (oponent)
Název: Porovnání vztahu profesionálních a amatérských hráčů e-sportu ke sportu Cíle: Cílem bakalářské práce je zjistit, jak odlišný mají profesionální a amatérští hráči e- sportu vztah ke sportu. Metody: V práci byla užita metoda kvantitativního šetření, konkrétně elektronického dotazníku, který sloužil k získání dat od respondentů. K popisům získaných dat byla užita metoda deskriptivní analýzy a poté byly výsledky obou skupin porovnány díky komparativní metodě. Výsledky: Bylo zjištěno, že nejčastěji sledují jak amatéři, tak i profesionálové sportovní dění pomocí televizních zařízení či jiných streamovacích a online platforem. Nejčastější sportovní fanoušci z řad e-sport hráčů se pohybují na hodnotě 4 až 5 ze zvolené sedmistupňové škály. Soubor amatérských hráčů představoval z 791 respondentů celkem 729 jedinců, takže soubor odpovědí u této skupiny velmi často odpovídal celkovému souboru, u profesionálů se ale našli určité odlišnosti, kterými byla tato skupina specifická. Nejčastěji sledovaným sportem u amatérů i profesionálů byl fotbal s výrazným náskokem, dále následoval lední hokej a poté další sporty jako MMA, baseball, basketbal či formule 1. Všechny tři hypotézy práce byly vyvráceny. Dále bylo zjištěno, že z řad amatérů sport aktivně a pravidelně provozují dvě třetiny, což je o 10 % více než...
|
|
Potravinové doplňky a výživa výkonnostních a profesionálních cyklistů
Bednář, Michal ; Šafránek, Jiří (vedoucí práce) ; Polášková, Marcela (oponent)
Název práce: Potravinové doplňky a výživa výkonnostních a profesionálních cyklistů. Cíle práce: Cílem mé práce je zjistit rozdíly v používání potravinových doplňků profesionálními a výkonnostními cyklisty. Zjišťovat budu také, jak se liší suplementace obou sledovaných skupin před výkonem, v jeho průběhu a po výkonu. Zaměřil jsem se též na to, kterým značkám suplementů dávají přednost profesionální cyklisté a které upřednostňují výkonnostní cyklisté. Samozřejmě jsem neopomenul porovnat pitný režim dotazovaných skupin. Metodika práce: Údaje jsem získával pomocí dotazníku, který jsem rozesílal e-mailem přes internet. S některými závodníky se pravidelně setkávám osobně, čehož jsem využil k přímému vyplnění dotazníku. V dotazníku byly použity jednoznačné a jednoduché otázky. Použitý dotazník je uveden níže v příloze. Většina z dotazovaných respondentů byli muži a věkové rozpětí bylo široké. Výsledky: Z výsledků vyplývá, že největší rozdíly mezi dotazovanými skupinami jsou v suplementaci před výkonem, v průběhu výkonu a po něm. Rozdíly jsou také v používaných značkách potravinových doplňků. Profesionální cyklisté získávají informace o suplementaci z jiných zdrojů než výkonnostní cyklisté. Profesionální cyklisté většinou využívají rad trenéra nebo čerpají ze zkušeností svých týmových kolegů. Výkonností...
|
| |
|
Profesionalizace a její vliv na sektorovou identitu neziskových organizací v České republice
Trdličková, Gabriela ; Frič, Pavol (vedoucí práce) ; Kokeš, Richard (oponent)
(abstrakt) Tato diplomová práce zkoumá vliv míry profesionalizace na sektorovou identitu vybraných neziskových organizací v České republice, které se zabývají poskytováním služeb pro hendikepované osoby. V neziskových organizacích nejen v České republice v rámci modernizace dochází k jejich profesionalizaci, což je proces, při kterém dochází k vnitřním změnám v organizaci. Mezi nejvýznamnější změny můžeme řadit rozšiřování odborného vědění, které má za následek rozšiřování profesionální základny organizací. Další změny, které souvisí s profesionalizací, jsou dělba práce, změny v hierarchii organizací, změny v otevřenosti pro zapojování občanů, změny financování a celkového fungování organizace. Tyto změny přicházející s profesionalizací mění identitu neziskových organizací, které se stále více podobají institucím komerčního sektoru. Základní hypotéza této práce, která vychází z literatury, kdy se odborníci na profesionalizaci vyjadřují, že organizace profesionalizací ztrácejí svůj původní charakter neziskových organizací, tedy zní: Čím více je nezisková organizace profesionalizovaná, tím méně znaků sektorové identity vykazuje. Přičemž sektorová identita je koncept, který byl v této práci stanoven na základě strukturálně operacionální definice Salamona a Anheiera, kteří hovoří o pěti znacích, které...
|
| |
|
Potravinové doplňky a výživa výkonnostních a profesionálních cyklistů
Bednář, Michal ; Šafránek, Jiří (vedoucí práce) ; Polášková, Marcela (oponent)
Název práce: Potravinové doplňky a výživa výkonnostních a profesionálních cyklistů. Cíle práce: Cílem mé práce je zjistit rozdíly v používání potravinových doplňků profesionálními a výkonnostními cyklisty. Zjišťovat budu také, jak se liší suplementace obou sledovaných skupin před výkonem, v jeho průběhu a po výkonu. Zaměřil jsem se též na to, kterým značkám suplementů dávají přednost profesionální cyklisté a které upřednostňují výkonnostní cyklisté. Samozřejmě jsem neopomenul porovnat pitný režim dotazovaných skupin. Metodika práce: Údaje jsem získával pomocí dotazníku, který jsem rozesílal e-mailem přes internet. S některými závodníky se pravidelně setkávám osobně, čehož jsem využil k přímému vyplnění dotazníku. V dotazníku byly použity jednoznačné a jednoduché otázky. Použitý dotazník je uveden níže v příloze. Většina z dotazovaných respondentů byli muži a věkové rozpětí bylo široké. Výsledky: Z výsledků vyplývá, že největší rozdíly mezi dotazovanými skupinami jsou v suplementaci před výkonem, v průběhu výkonu a po něm. Rozdíly jsou také v používaných značkách potravinových doplňků. Profesionální cyklisté získávají informace o suplementaci z jiných zdrojů než výkonnostní cyklisté. Profesionální cyklisté většinou využívají rad trenéra nebo čerpají ze zkušeností svých týmových kolegů. Výkonností...
|